Nově publikovaná studie „Can ChatGPT Read Who You Are?“ (Computers in Human Behavior)

V časopise Computers in Human Behavior: Artificial Humans byla publikována naše nová studie věnovaná psychologii osobnosti a generativní umělé inteligenci, konkrétně nástroji ChatGPT. Studii si můžete přečíst na stránkách vydavatelství Elsevier: https://doi.org/10.1016/j.chbah.2024.100088


Vygenerováno aplikací DALL-E

Abstrakt: Vzájemné působení mezi umělou inteligencí (AI) a psychologií, zejména v oblasti hodnocení osobnosti, představuje důležitou vznikající oblast výzkumu. Přesné odhadování osobnostních rysů je klíčové nejen pro zlepšení personalizace v interakci člověka s počítačem, ale také pro širokou škálu aplikací, od duševního zdraví až po vzdělávání.

Tento článek posuzuje schopnost generického chatbotu, ChatGPT, efektivně odvozovat osobnostní rysy z krátkých textů. Předkládáme výsledky rozsáhlé uživatelské studie, ve které byly analyzovány texty napsané v češtině reprezentativním vzorkem populace o 155 účastnících.Porovnáváme odhady osobnostních rysů provedené ChatGPT s odhady lidských hodnotitelů a uvádíme, že výkon ChatGPT v odvozování osobnostních rysů z textu je konkurenceschopný. Rovněž odhalujeme „pozitivní zkreslení“ v hodnoceních ChatGPT napříč všemi osobnostními dimenzemi a zkoumáme vliv formulace promptu na přesnost posouzení.

Naše práce přispívá k pochopení schopností AI v psychologickém hodnocení, zdůrazňuje jak potenciál, tak omezení používání velkých jazykových modelů pro odvozování osobnosti. Náš výzkum zároveň podtrhuje důležitost odpovědného vývoje AI s ohledem na etické aspekty, jako je soukromí, souhlas, autonomie a zkreslení v aplikacích AI.


Derner, E., Kučera, D., Oliver, N., & Zahálka, J. (2024). Can ChatGPT Read Who You Are? Computers in Human Behavior: Artificial Humans. https://doi.org/10.1016/j.chbah.2024.100088